Firdgum

[mk_dropcaps style=”fancy-style” size=”50″ background_color=”#ffc100″ text_color=”#000000″]F[/mk_dropcaps]

Firdgum is ontstaan op een kwelderwal. Deze natuurlijke hoogte heeft in veel opzichten het ontstaan van het cultuurlandschap in deze streek bepaald. Kenmerkend voor Firdgum zijn de verschillende terpen langs de Hearewei, die bovenop de kwelderwal zijn opgeworpen. De huidige dorpskern ligt ter hoogte van de kruising tussen Hearewei en de Camstrawei. Laatstgenoemde weg loopt haaks op de kwelderwal als een splijtende as door de lengte van het dorpsgebied vanaf de Ried (hier nog Mienskarleane) tot aan de kust.

[mk_blockquote style=”line-style” font_family=”none” font_size_combat=”true” text_size=”22″ align=”left” width=”1/1″ el_position=”first last”]6 terpen Firdgum telt zo’n honderd inwoners en maar liefst zes terpen. Het dorpsgebied van Firdgum wordt ten westen en oosten ingeklemd door de grotere dorpen Tzummarum en Minnertsga. Noordelijk loopt het smalle dorpsgebied tot aan de waddenkust. [/mk_blockquote]

Alle 6 terpen zijn rijksmonument. Blikvanger is de 13de eeuwse kerktoren met klok uit 1471. De toren hoorde bij de hervormde kerk die in 1794 werd afgebroken. Ook bijzonder is het gereconstrueerde ‘zodenhuis’ met zijn muren van graszoden. Ooit gebruikelijk bouwmateriaal in het terpengebied.

(Bron: Terpenenwierdenland | foto: Signumphoto)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *